עורך דין תאונות

אם נפגעתם בתאונת דרכים או בתאונת עבודה (או בשילוב שלהם) – פנו מיד לעורך דין תאונות ותיק ומנוסה. חוות הדעת שלהלן תסקור את נושא תאונות העבודה ותאונות הדרכים, ואת הנחיצות, שלא לומר החובה – סיוע של עורך דין תאונות מנוסה.

תאונה היא אירוע העשוי להיות קשה וטראומתי. הסיטואציה פתאומית, אינה צפויה ומשבשת לגמרי את חיי המעורבים בה, לעיתים באופן בלתי הפיך. הנפגע ובני משפחתו "מוטחים" בבת אחת ובעל כורחם לעולם לא מוכר, עם חוקים משלו ושפה משלו. מונחים כגון: אובדן כושר עבודה, ביטוח לאומי, ועדות רפואיות, אחוזי פיצויים, חברות ביטוח, אחוזי נכות ופרוצדורות רפואיות שונות – הופכים לחלק אינטגראלי מהיומיום של הנפגע ושל בני משפחתו.

לאחר תאונה חייבים לפנות אל עורך דין תאונות מקצועי, בעל הצלחות מוכחות. הוא יוכל להוביל אתכם יד ביד בנתיב התביעה, תוך שהוא מורה לכם את הדרך הנכונה ביותר עבורכם. הוא ילחם למענכם ולא ישקוט עד אשר תקבלו את הפיצויים הגבוהים ביותר האפשריים בתביעה שלכם.

*חוות הדעת כתובה בלשון זכר אך פונה לנשים ולגברים כאחד.

לביטוח שפה וחוקים משלו

אנשים מבטחים את עצמם בביטוחים שונים ומקפידים לשלם לביטוח לאומי מדי חודש בחודשו, על מנת שביום הפקודה – יהיו הם ובני משפחתם מוגנים. ואז קורית תאונה. רוב הנפגעים, אנשים ישרי דרך ושומרי חוק, מגלים להפתעתם שהם הופכים להיות בבחינת "אשמים" בעל כורחם, עד אשר יוכיחו אחרת:

הם מוצאים עצמם נאלצים להוכיח לממסד בירוקראטי ואטום שכואב ושלא ניתן לעבוד כמו קודם, שזה קשור ישירות לתאונה, שהפגיעה היא לעיתים קשה ובלתי הפיכה. חלק מהנפגעים צריכים אף להוכיח שהם תלויים באחרים ונזקקים לעזרה – גם בפעולות הכי פשוטות.

גישה מעוותת זו של חברות הביטוח ושל המוסד לביטוח לאומי מחייבת את האנשים הנקלעים לכל סיטואציה של תאונה לא להתמודד לבד – עליהם לפנות אל עורך דין תאונות ש"דובר" את שפת חברות הביטוח, בקיא היטב בכל המונחים הנדרשים בוועדות הרפואיות ומכיר על בוריים את חוקי הביטוח הלאומי.

תאונות עבודה

מהי תאונת עבודה?

תאונת עבודה מוגדרת כתאונה שקורית במהלך העבודה, עקב העבודה או עקב התנאים בה. תאונות שאירעו בהפסקות או בעת שליחות מטעם העבודה או במהלך השתלמות מטעמה – אף הן נחשבות בד"כ לתאונות עבודה.

מחלות מקצוע

מחלה הקשורה לעבודה או שאירעה כתוצאה ממנה – מכונה "מחלת מקצוע". היא נחשבת לתאונת עבודה רק בתנאי שהיא מופיעה ברשימת התקנות של ביטוח לאומי.

מקרים נפוצים:

  • ירידה בשמיעה – כתוצאה מעבודה בסביבה החשופה לרעש חריג
  • סרטן העור – כתוצאה מעבודה בשמש
  • סרטן מסוגים שונים – כתוצאה מחשיפה לחומרים מסוכנים
  • אלרגיות ודלקות – כתוצאה מחשיפה לחומרים כימיים
  • פריצות דיסק בעמוד השדרה – לרוב כתוצאה מעבודה פיסית או הרמת משאות כבדים

התובע נדרש להוכיח שיש קשר בין תנאי העבודה לבין המחלה בה לקה. יש לשים לב לכך שרשימת מחלות המקצוע היא רשימה סגורה, כך שיתכן מצב בו תובע מצליח להוכיח קשר סיבתי בין תנאי עבודתו לבין מחלתו, אך המוסד לביטוח לאומי לא יכיר בה כ "מחלת מקצוע".

מיקרוטראומה – נזק מצטבר כתוצאה מהעבודה

לעיתים קורה שאדם נעשה חולה או שנגרם לו נזק עקב עבודתו, אך מחלתו אינה ברשימת מחלות המקצוע של ביטוח לאומי. מדובר בנזק מצטבר הגורם לפגיעה באיבר כלשהו כתוצאה מביצוע סדרה ארוכה של פעולות זהות במשך תקופה ארוכה, עד כדי נכות. אין זה אירוע חד פעמי אלא הצטברות נזקים לאורך שנים.

ניתן להשוות את הנזק המצטבר למים אשר מטפטפים על סלע שוב ושוב, עד אשר הם יוצרים בו חור. לשם כך טבע בית הדין לעבודה את המונח "מיקרוטראומה" – הנחשבת לפגיעת עבודה.

העובד התובע נדרש להוכיח נזק מצטבר כתוצאה מפעולה חוזרת ונשנית לאורך זמן, פגיעה שנגרמה בשל כך, וקשר סיבתי בין הפגיעה לנזק. לרוב נוטה הביטוח הלאומי להקשות מאוד על תביעה להכרה במיקרוטראומה. במקרים כאלו, סיוע של עו"ד תאונות עבודה המכיר היטב את החוק היא חיונית לשם הצלחה בתביעה.

חשוב! לשמור על קבלות ולמלא טפסים בזמן

במקרה של תאונת עבודה נדרש הנפגע (או בני משפחתו) למלא טופס תביעה ולהגיש אותו לביטוח לאומי, בתקופה של עד שנה מהאירוע. יש למלא טפסים שונים עבור שכיר – שחייב להחתים את המעביד שלו, ועבור עצמאי.

עבור התביעה, על הנפגע בתאונת עבודה להקפיד לאסוף את כל המסמכים הרפואיים הרלוונטיים, לשמור קבלות על כל מה שקשור לתאונה – גם על נסיעות לבית חולים או לבדיקות רפואיות, וכן עדויות, צילומים ותיעוד בכתב של האירוע.

כיסויים ופיצויים על תאונת עבודה מוכרת

במידה שהביטוח הלאומי יכיר בתובע כנפגע תאונת עבודה, הוא ישלם פיצויים של עד 75% מההכנסה של התובע למשך 90 יום. העובד יהיה זכאי גם לפיצויים עבור אובדן ימי עבודה והחזר הוצאות בעקבות התאונה – למשל על נסיעות וטיפולים רפואיים.

הביטוח הלאומי יערוך בדיקות על מנת להחליט זכאות לנכות:

  • אם יוכרו לתובע עד 20% נכות – הוא יקבל פיצוי חד פעמי
  • אם תוכר לתובע נכות של למעלה מ- 20% – הוא יקבל קצבה חודשית מביטוח לאומי, בהתאם לגובה אחוזי הנכות

החוקים ברורים – לשם מה נדרש עורך דין?

הביטוח הלאומי ובתי המשפט אינם ממהרים להכיר בתאונה כתאונת עבודה ומציבים קשיים ומכשולים בפני התובעים. הדבר נובע כמובן מתוך רצון לוודא, שרק מי שבאמת זכאי יקבל את הפיצויים המגיעים לו על פי החוק.

בעת אירוע של תאונת עבודה בפוטנציה, על מנת לוודא שאכן מדובר בתאונת עבודה, נדרש לערב עורך דין תאונות מיומן שיוכל לתת הגדרה מקצועית ומדויקת מוקדם ככל האפשר.

תאונות דרכים

קיים מועד פקיעה להגשת תביעה

כמו רוב התאונות, גם תאונת דרכים קורית במפתיע. נהג לא זהיר, תנאי דרך בעייתיים, תגובה שגויה, חוסר תשומת לב – די בשבריר שנייה על מנת להפוך את חייו של אדם מקצה לקצה.

על פי החוק, מחויבת החברה שמבטחת את הרכב בביטוח חובה לשלם פיצויים למעורבים בתאונת דרכים, ללא קשר למידת אשמתם באירוע. במקרים בהם לא קיים ביטוח חובה – כגון ביטוח פג תוקף או תאונת "פגע וברח", תשלום הפיצויים ייעשה מקרן הביטוח של המדינה – "קרנית".

בתאונות דרכים קיים בחוק מועד פקיעה שעד אליו ניתן לתבוע את חברת הביטוח, לכן יש חשיבות רבה לפעול במסגרת הזמן הזה. יש לפנות לעורך דין להגשת תביעה על מנת שלא לאבד את הסיכוי לקבל פיצויים בגין התאונה.

הנחיות בעת תאונת דרכים

כאשר קורית תאונת דרכים, חייבים כל המעורבים – עד כמה שניתן, לאסוף את כל המידע הרלוונטי לתאונה:

מספרי הרישוי של הרכבים המעורבים בתאונה ופרטי הנהגים: תעודות זהות, מספרי טלפון ופרטי הביטוח.

צריך לאסוף גם פרטים של עדים לתאונה, דוחות של המשטרה, של מד"א (אם נדרש פינוי באמבולנס) וכדומה. מומלץ כמובן לצלם את כל הפגיעות כתוצאה מהתאונה, וגם ראיות נוספות – כגון בור בכביש, שלט מטעה וכדומה.

חשוב לקחת את הרכב לתיקון במוסך מוסדר בלבד ולשמור קבלות המעידות על תיקונים שנעשו ברכב –שהם פועל יוצא של הפגיעה מהתאונה.

להימנע מגרסאות סותרות

מיד לאחר אירוע של תאונת דרכים יש ליידע את סוכן הביטוח וגם את משטרת התנועה. קיימת חשיבות רבה לדיוק בפרטים בעת מסירת המידע. לעיתים הנפגע אינו מסוגל לדבר או שהוא המום מהתאונה –  במקרה זה עדיף לחכות עד שיתאושש, על מנת שלא ייתן גרסאות סותרות שעלולות להזיק לו אחר כך במהלך תביעה מול חברת הביטוח.

אין תאונת דרכים "קלה"

במקרה של תאונת דרכים מומלץ לפנות לטיפול ולבירור רפואי גם כאשר נדמה שקרתה תאונה "קלה" בלבד. פעמים רבות קורה שכאבים ונזקים שנגרמו כתוצאה מהתאונה יופיעו מאוחר יחסית, וללא בדיקה רפואית יהיה קשה להוכיח קשר ישיר בינם לבין תאונת הדרכים שהתרחשה בעבר.

עורך דין תאונות דרכים מנוסה יפנה את הלקוח שלו גם לבדיקות רפואיות ספציפיות בהתאם לאופי הפגיעה, זאת על מנת לכסות את מקסימום האפשרויות ולסייע לתביעה.

זהירות – חוקרים מוסווים

הדעת נותנת שעל מנת שאדם שנפגע בתאונה יקבל פיצויים, עליו פשוט לספר מה בדיוק קרה ולהביא מסמכים רפואיים התומכים בעדותו. חברת הביטוח תוודא את הפרטים ותפסוק לו פיצויים בהתאם לחוק, וכולם ילכו לדרכם שמחים וטובי לב.

במציאות אין תיאור רחוק מזה:

כל מידע שהנפגע או בני משפחתו יספקו לחוקר חברת הביטוח (ביודעין או שלא ביודעין) עלול לשמש נגדם בתביעה.

בשל ניסיונות שנעשו במשך השנים לרמות את חברות הביטוח, נוצר מצב אבסורדי בו הן חושדות בכל תובע ואינן בוחלות באמצעים – חלקם יצירתיים למדי, על מנת לנסות לגלות האם התובע מרמה בתביעתו:

חוקרים מתחזים, מעקב מרחוק, צילומים והקלטות של הנפגע, חקירה של השכנים ועוד.

ככל שסכום הפיצויים המונח על כף המאזנים גדול יותר, כך תנקוט חברת הביטוח בשיטות יצירתיות ואגרסיביות יותר על מנת להשיג את מה שנראה בעיניה כ"אמת" בתביעה הרלוונטית, זאת על מנת להקטין ככל הניתן את התשלום שלה לתובע.

ההמלצה הגורפת היא: לא לדבר עם אף אחד על הפגיעה ועל התביעה, חוץ מעורך הדין ובני המשפחה בלבד.

לא להאריך חופשת מחלה שלא לצורך

לעיתים הנפגעים משתדלים להאריך את שהותם בחופשת מחלה, מתוך מחשבה שאם יחזרו לעבודה הם יגרעו מסיכוייהם לקבל פיצויים גדולים או אחוזי נכות גבוהים יותר.

אין קשר בין הדברים – דרגת אחוזי הנכות תיקבע על ידי מומחה בהתאם לחומרת הפגיעה, ולא בהתאם לזמן שהנפגע שהה בביתו. חשוב שלא להאריך את השהות בחופשת מחלה שלא לצורך, על מנת למנוע תסכול ועוגמת נפש.

בדומה לכך מומלץ שלא לבצע בדיקות יקרות או לרכוש עזרים רפואיים יקרים, אלא אם יש הנחייה רפואית ברורה. בכל מקרה מומלץ כמובן להתייעץ עם עורך דין תאונות שיידע לומר מניסיונו האם יש סיכוי לקבל החזר על התשלום.

תאונת דרכים שהיא גם תאונת עבודה

תאונות עבודה עשויות להתרחש גם מחוץ למקום העבודה – בדרך אליו או ממנו, או בנסיעות מטעם המעסיק. החוק מתייחס להגדרת יום עבודה כזמן שבין המועד בו העובד יוצא מביתו עד המועד שהוא חוזר אליו.

תאונת דרכים שאירעה בדרך לעבודה או ממנה, או בנסיעה במהלך יום העבודה (גם בהפסקה), עשויה להיחשב מול הביטוח הלאומי כתאונת עבודה. במקרה כזה על התובע לגשת למשטרה לקבל אישור על התאונה, תוך דגש שמדובר בתאונת דרכים שקרתה בזמן העבודה.

עם זאת, כדאי לנקוט משנה זהירות:

מבחינת חברות הביטוח עדיף תמיד שהאירוע יהיה מוגדר כתאונת עבודה, משום שבמקרה כזה הן משלמות תעריף נמוך יותר. כלומר, אם יצוין במסמכים שמדובר בתאונת עבודה ולבסוף יתברר שמדובר בתאונת דרכים, זה עשוי לעכב ולסבך את התביעה. יש לבדוק היטב האם נסיבות האירוע תואמות את ההגדרה בחוק של תאונת עבודה ולהתייעץ רק עם עורך דין הבקיא בחוק.

להתפשר או לא להתפשר – זאת השאלה

האם מומלץ ללכת לפשרה עם חברת הביטוח על תשלום פיצויים?

מצד אחד לא כדאי למהר ולהתפשר – לעיתים מופיעים נזקים מאוחרים כתוצאה מהתאונה. מצד שני, לאחר תביעה ארוכה ומתישה לא תמיד יש סיכוי לזכות בסכום גדול יותר בבית המשפט.

כאן באים לידי ביטוי הניסיון והמקצועיות של עורך הדין שלכם, ולעיתים גם יכולתו ונכונותו להשקיע בהליך משפטי ארוך ומורכב. ישנם עורכי דין שיילחמו עבור הלקוח שלהם עד הסוף ובכל הכלים שברשותם, עד אשר יזכו בסכום פיצויים נכבד.

אופן פעולה כזה חייב להתאים גם ללקוח. לכן כדאי לבדוק לפני שבוחרים עורך דין האם ברוב המקרים בעבר הוא:

  • העדיף ללכת לפשרה
  • העדיף למצות את ההליך המשפטי עד תום

האפשרות העדיפה היא כמובן שעורך הדין יפעיל שיקול דעת מקצועי בהתאם לתיק התביעה, ואם ימליץ ללכת לפשרה הרי שזה מפני שלדעתו ולאור ניסיונו המקצועי, כנראה שלא ניתן יהיה לקבל פיצויים גדולים יותר בבית משפט. פשרה אינה מילה גסה, אך יש חשיבות לרקע עליו היא מוצעת או מומלצת.

לבחור עורך דין תאונות תותח עם ניסיון מוכח

במקרה של תאונת עבודה או תאונת דרכים יש לפנות אך ורק לעו"ד דין תאונות ולא לאף גורם מתיימר אחר! לפני שאתם בוחרים עורך דין תאונות מומלץ להתכונן, לחקור ולקרוא חומר רלוונטי על תאונות דרכים או על תאונות עבודה, להכיר את החוקים, לבדוק את ההגדרות של ביטוח לאומי ולקרוא פסקי דין.

חובה לוודא שעורך הדין שתבחרו ילווה אתכם לאורך כל התהליך – לא מרחוק, ולא רק בייעוץ טלפוני, אלא גם בנוכחות פיזית לצדכם בזמן הוועדות הרפואיות של ביטוח לאומי ובבית המשפט.

ככל שתבואו מוכנים יותר לפגישת ההיכרות – כך יהיה לכם קל יותר לזהות, האם עורך הדין הספציפי מתאים עבורכם. תאונה עשויה להיות אירוע קשה ומשנה חיים לנפגע ולבני משפחתו. תביעה במקרה של תאונה עשויה להיות מורכבת ולהימשך זמן רב מאוד.

בתקופה זו אתם זקוקים למישהו שיגן על האינטרסים שלכם אל מול הגופים הממסדיים, ויעשה זאת במקצועיות, עם סיכויי הצלחה גבוהים וללא מורא. מישהו שיידע להשיב את התשובות הנכונות ולהשתמש במונחים מדויקים עבור המקרה שלכם, על מנת שתוכלו לקבל את הפיצויים הגבוהים ביותר האפשריים עבורכם.

עורך דין מנוסה אינו נרתע מבירוקרטיה או מיחס בוטה. אם נדרש – הוא יגיש בשמכם ערעורים גם על קביעות רפואיות נחרצות.

מה עדיף – פיצויים של 40,000 ₪ או של 400,000 ₪?

עו"ד מעולה הוא גם יקר. לרוב נגזר שכר הטרחה של עורך דין כאחוז מסוים מסכום הפיצויים, בהתאם למה שנקבע בחוק. עם זאת, יש הבדל משמעותי אם שכר הטרחה ייגזר מפיצויים בסך עשרות אלפי שקלים לבין פיצויים בסדר גודל של מאות אלפי שקלים.

את זאת יוכל להשיג עבורכם רק עורך דין תאונות ולא שום גורם אחר. במקרה של תאונה ההמלצה הגורפת היא:

בחרו בעורך דין תאונות מקצועי ומנוסה, בעל אחוזי הצלחה גבוהים, אבל גם כזה שאתם גם סומכים עליו ובוטחים בו.