רשלנות בהריון
בדיקות רבות עומדות לרשות הרופא והצוות הרפואי, כדי לוודא שההריון תקין. על הרופא המבצע את המעקב לנטר כל העת את מצבה הבריאותי של האם, כמו גם את מצבו של העובר והתפתחותו התקינה. להלן כמה דוגמאות למצבים שבהם כלים אלה לא נוצלו ביעילות, רופאים פענחו לא נכון את הבדיקות, לא שלחו את האישה לבדיקות והתוצאה היא רשלנות רפואית בהריון.
ההשלכה של רשלנות בהריון עלולה להיות לידת עובר פגוע, פגיעה משמעותית בבריאותה של האם ועוד. משום כך יש לבצע את כל הבדיקות הנדרשות בזמן ההריון ולפענח אותן בדרך המקצועית ביותר.
בדיקות גנטיות
מחלות רבות הן תורשתיות ויבואו לידי ביטוי כאשר האם והאב נושאים אותו גן. למשל תסמונת X שביר, גושן, מחלות ניוון שרירים ועוד. אפשר לגלות אם ההורים נושאים את הגן ולספק להם ייעוץ גנטי בהתאם. יש ליידע את האישה על אפשרותה לערוך בדיקות כאלה ולוודא כי בני הזוג אינם נושאים גן הקשור לפגם גנטי. רשלנות בהריון בהקשר זה עלולה להיות גם אם הבדיקות לא פוענחו כהלכה ולא נמסר להורים שהם נושאים גן מסוים.
בדיקות הדמיה
בדיקות הדמיה זהו תחום שמתפתח כל העת. החל משבועות הראשונים של ההריון על הרופא לבצע בדיקות אולטרסאונד, במטרה לבדוק את דופק העובר, התפתחותו ותקינות שק ההריון והרחם. נוסף על כך, עליו לשלוח את האישה לבדיקות הדמיה משוכללות יותר, כגון סקירה ראשונה וסקירה שניה. סקירות אלה מתבצעות על ידי מומחים ומטרתן לזהות בעיות מורכבות, כגון בעיות שלד, בעיות לב, התפתחות המוח וכדומה. רשלנות בהריון יכולה להיות אם הרופא שביצע בדיקות אלה לא פיענח כשורה את התוצאות ומסר להורים שעוברם תקין, בעוד בפועל הוא סבל מבעיה מסוימת.
בדיקות דם
על האם לבצע בדיקות דם אחת לחודש (או יותר לפי הצורך), כדי לוודא את בריאותה. בדיקות הדם מאפשרות לדעת אם היא סובלת ממחסור בברזל, אם יש בעיה בקרישת הדם שלה, אם נדבקה בווירוסים וכדומה. למשל, אם האם לא נחשפה לווירוס CMV לפני ההריון, על הרופא לוודא שלא נדבקה בו במהלך ההריון, כי העובר עלול להינזק קשות מחשיפה לווירוס הזה בזמן ההריון. בדיקות דם נוספות רלבנטיות הן חלבון עוברי. חריגה מתוצאות חלבון עוברי צריכה להדליק נורת אזהרה ועל הרופא לשלוח את האישה לבדיקת מי שפיר, כדי לוודא שעוברה אינו סובל מתסמונת דאון.
מי שפיר
על אישה מעל גיל 35 זכאית לבדיקת מי שפיר בחינם. הסיכוי ללדת עובר עם תסמונת דאון עולה מעל גיל זה, ובדיקת מי השפיר יכולה לאתר זאת. גם אישה מתחת לגיל זה שתוצאת החלבון העוברי שלה אינה תקינה, צריכה לבצע מי שפיר כדי לבדוק שעוברה אינו סובל מתסמונת דאון. יש אפשרות לבצע בדיקת סיסי שלייה בשבוע 12, כדי לא להמתין למי השפיר. אולם יש לדעת שבדיקה זו כרוכה בסיכון גבוה יותר להפלה. רשלנות בהריון יכולה גם להיות אם הרופא שביצע את מי השפיר ביצע זאת ברשלנות, פגע בעובר או גרם לזיהום באם. יש לבצע את הבדיקה בתנאים סטריליים ולהנחות את האם לנוח לאחר הבדיקה.
בריאות האם
חלק מניטור ההריון הוא בדיקה רצופה של בריאות האם. גם אישה בריאה לחלוטין לפני ההריון, עלולה במהלכו לסבול מתופעות שונות שיכולות לפגוע בבריאותה. למשל:
- רעלת הריון – זה מצב התוקף ללא אזהרה ובו לחץ הדם של האם עולה בצורה מסכנת חיים. על הצוות הרפואי לבצע בכל פעם שהאם מגיעה למעקב בדיקה של לחץ דם, כדי לוודא שאינה מפתחת רעלת הריון. אם הצוות שם לב שמתפתחת רעלת כזו, עליו לשלוח אותה למיון נשים דחוף כדי לבדוק מה ניתן לעשות. לעיתים אין מנוס ויש ליילד את האישה, גם בשלבים מוקדמים של ההריון.
- סוכרת הריון – אף האישה הבריאה ביותר עם המדדים היציבים ביותר, עלולה לפתח סוכרת הריון. זהו מצב שמצריך מעקב מיוחד. ראשית, על האם לקבל ייעוץ תזונתי במהלך ההריון כדי לשמור על מדדים תקינים. שנית, יש לנטר את מצבה לקראת הלידה ולייעץ לה על שיטת הלידה המומלצת. סוכרת הריון יכולה לגרום לעובר להיות גדול ולהקשות על הליך לידה תקין. לכן לפעמים מומלץ לאישה עם סוכרת הריון לבצע ניתוח קיסרי. רשלנות בהריון היא אם הרופא התעלם מתוצאות בדיקת הדם ולא ייעץ לאישה להיות במעקב מתאים. כמו כן הרשלנות היא אם לא הומלץ לה על שיטת הלידה המתאימה למצבה.
- עליה תקינה של משקל – על האישה לעלות בצורה מתונה במשקלה. עליה מוגזמת או קטנה מידי, עלולה להשפיע על בריאותה ועל בריאות עוברה.
התאמת שיטת הלידה למצב האם והעובר
לקראת הלידה מתאים הצוות הרפואי את שיטת הלידה למצבה הבריאותי של האם ושל העובר:
- התאמה לעובר – בשלבים מאוחרים של ההריון, העובר מתהפך עם ראשו כלפי תעלת הלידה. עם זאת, יש מקרים ובהם העובר לא מתהפך ונשאר בתנוחת עכוז. לידת עכוז היא מסובכת יותר וכרוכה בסיכונים לבריאות האם והעובר כאחד. לכן יש לבדוק את מנח העובר ולהמליץ לאם על שיטת הלידה המתאימה למצב. במקרים אלה ינסו להפוך את העובר, אך פרוצדורה זו לא תמיד עובדת. בדרך כלל במצב של מצג עכוז יומלץ לאישה לעבור ניתוח קיסרי אלקטיבי. אם התעלמו מכך, ייתכן ומדובר במצב של רשלנות בהריון ועל עו"ד מומחה לבדוק מה בדיוק הומלץ לאישה ומהם הנזקים שנגרמו לה ולעוברה.
- התאמה לאם – אישה בהריון עם לחץ דם גבוה או עם סוכרת הריון צריכה להיות במעקב הדוק לקראת הלידה, כי ייתכן ויומלץ לה על ניתוח קיסרי אלקטיבי. רשלנות בלידה היא אם הרופא התעלם מנתונים אלה ולא המליץ לאישה לעבור ניתוח קיסרי או הצוות הרפואי התעלם מכך בבית החולים.
התעלמות מסימנים מעוררי אזהרה לקראת הלידה
התעלמות מסימנים מחשידים במצבי טרום לידה עלולה להיות רשלנות בהריון. למשל אם העובר מפגין מצוקה עוברית והתעלמו מכך, אם יש מצב של היפרדות שליה ועוד. על הצוות הרפואי להעריך את מצב ההריון והאישה לפני הלידה עצמה ולהתאים את הטיפול במהלך הלידה לנתונים אלה.
לסיכום
רשלנות רפואית בהריון עלולה להתרחש בכל רגע לאורך ההריון וגם לפניו. החל מפענוח שגוי של הבדיקות הגנטיות, דרך בדיקות התפתחותו של העובר ועד לבריאותה של האם.
ברוב המקרים ההריונות מסתיימים בלידה תקינה ובלידת עובר בריא, אך יש לבצע את המעקב ממש עד הרגע של הלידה, וכמובן גם במהלכה ואחריה.
רשלנות בהריון עלולה להסתיים בפגיעה בבריאותה של האם או בבריאות העובר ואף לגרום להם סכנה ממשית. על עורך דין רשלנות רפואית להעריך מה אירע, לבדוק את הניירת ולייעץ להורים בהתאם. כדאי לדעת שגם אם אין ניירת, חובת ההוכחה היא על המוסד הרפואי.
רשלנות בהריון יכולה להיות נחלתם של כל הגורמים המעורבים בתהליך: הרופא שמבצע את המעקב, האחות במרפאה, גורמים מייעצים כגון ייעוץ גנטי, רופאים מומחים שמבצעים סקירות שונות ועוד. את התביעה מומלץ להגיש לאחר שהתבררו כל הנזקים והשלכתם לבריאות האם והעובר. מקרים של רשלנות בהריון יכולים להסתיים בפיצוים גבוהים, לאור ההשלכה המשמעותית על חיי האם והתינוק בגין הרשלנות. עם זאת, יש לגשת להליך עם עו"ד מומחה, כדי שתביעה תתקבל וכדי שאכן ההורים יקבלו את הפיצויים המגיעים להם לפי חוק.